Мизрах Игорь: НАБУ заработало. К чему бы это? Кто повлиял на восстановлении эффективности бюро, или кто-то желает его уничтожить?

Интервью, Новости

В последнее время в Украине мы стали свидетелями многих коррупционных и политических скандалов. К сожалению, главными героями в большинстве случаев оказались «не последние» лица нашего государства. Среди них даже приписывают злодеяния самому президенту Петру Порошенко, которого обвиняют в прикрытии коррупционных схем в «Укроборонпроме», а также информации об участниках скандала.

Этим мы уже наелись вдоволь, о этом можно прочитать и услышать почти на каждом «столбе». Возвращаюсь к подчеркнутому: за выражение «участники скандала» можно поблагодарить журналистов и прессу, но объявить позор нашим правоохранительным органам. Это выражение уже давно должно было быть заменено на — «обвиняемые» или хотя бы на «подозреваемые». Поэтому, целью политической аналитики хочу остановиться на не менее виновных в этих делах действующих лицах. К ним смело можно отнести: СБУ, ГПУ и НАБУ (хотя и неприятно это констатировать, но это факт). Если СБУ и ГПУ ранее неоднократно запятнаны скандалами из негативных сторон в других «областях», то НАБУ (к сожалению, или к счастью — думаю и то, и другое плохо) — впервые показало себя, как коррумпированный орган.

Честно, наблюдая за руководителями СБУ, ГПУ, НАЗК, САП и другими высокопоставленными лицами стало очень стыдно за Украину. Потому что многие из них просто радовались и наслаждались фактом, что НАБУ наконец запятнано. Некоторые прямо говорили — «А нет святых, у нас все преступники, все воруют и Антикоррупционное бюро не исключение …».

Знаете, именно такие руководители высших эшелонов правоохранительных органов обрекли наше государство на то, что мы сейчас имеем. На то, что наше государство возглавила рейтинг самы коррумпированных государства мира и заняли одно из первых мест в этом списке. Но, вместо того, чтобы этому радоваться, они должны были плакать.

Абсурд — эти люди рады тому, что их дети будут жить в коррумпированном государстве. То, что НАБУ подозревают в связях с высшим руководством «Укроборонпрома» — это прежде всего их вина, потому что с появлением бюро у этих людей в первую очередь стояла цель сделать этот орган таким же как и они. Они выбрали путь не равняться на НАБУ, а наоборот приравнять бюро к себе. И как видим, бюро не справилось с огромным давлением соблазнов.

После разоблачения фактов об участии бюро в скандале уже прошло достаточно времени. Как мы заметили, сначала НАБУ от «своего участия в связке с «Укроборонпромом» было в трансе», и долго не могло прийти в себя. И все же, думаю, получив хорошую взбучку, взялись за отбеливание своей репутации. Можно предполагать, что президент и вся верхушка власти просто поняла, что Антикоррупционное бюро нельзя «сливать». Если это произойдет — Порошенко как и многим политикам надо вывешивать белый флаг и на их политической карьере можно будет поставить «большой крест». А о европейском направлении надо будет забыть надолго, если не навсегда.

Европейская политическая элита уже «заточила зуб» из-за отмены статьи 368-2 (незаконное обогащение), а крах НАБУ — это полное аннулирование противодействия коррупции. Такое развитие событий дискриминирует всех украинских политиков и всю нашу страну. Европа все наши конвульсии к желанию жить лучше расценит, как банальную ложь.

Непременно хочу добавить, что отмена 368-2 для НАБУ можно расценивать в двух аспектах: первый — большая «свинья», а именно-основание со стороны власти; второй — большой плюс: закрытие дел, которые они бы не довели до логического завершения в силу своей «политической импотенции». Второй для них выглядит интереснее, ведь частично снимает вину за бездействие.

В настоящее время НАБУ реально «взялось за голову», проводит расследование одно за другим, и как удивительно — результативно. А председатель бюро Артем Сытник, будто-бы вдохнул новую жизнь. Думаю, ему дали «второй шанс».

К примеру, приведу несколько последних дел:

1. 14 марта. НАБУ объявило 7 подозрений в хищении 15 га особо ценной земли стоимостью 44 млн. Грн. в селе Гатное Киево-Святошинского района.

2. 16 марта. Возбуждено дело против следователей Нацполиции за получение взятки в размере 50 тыс. Долларов.

3. 4 марта. НАБУ предотвращает попытке компаний-участниц коррупционной схемы на таможне избежать ответственности.

4. 11 марта. Мэру Одессы Геннадию Труханову сообщено о подозрении в внесении недостоверной информации в электронные декларации за 2015 и 2016 годы. Действия должностного лица квалифицированы по ст.366-1 Уголовного кодекса Украины.

5. 4 марта задержание действующего и бывшего директоров государственного предприятия «Спецтехноэкспорт» и еще трех экс-чиновников по подозрению в растрате 2.225.000 долл. США (55.500.000 грн). В этот же день им сообщено о подозрении в совершении преступления, предусмотренного ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Уголовного кодекса Украины.

Вопрос один: сможет ли НАБУ так же результативно закончить хорошо начатые дела !? Или снова результат будет один-танцевали, танцевали и не поклонились … ???

Сейчас реально можно увидеть интенсивную работу Антикоррупционного бюро, и не будет ли их деятельность предвзятой? Эта структура в настоящее время попытается взять народ количеством дел, и это не плохо. Но главное, чтобы их работа была справедливой, чтобы под горячую руку для статистику не попали невинные люди. Также считаю, что без раскрытия больших и громких дел в них будущего не будет.

Относительно их участия / неучастия в борьбе с коррупцией в «Оборонпроме» считаю, что не нужно топить полностью структуру. Конечно, вычислить и наказать виновных обязательно. Считаю, что Артем Сытник исправит ситуацию и таки выведет НАБУ с этой «грязи». У него просто нет выбора, ведь на кону стоит существование бюро и репутация целого государства. Поэтому, сейчас всеми правдами и неправдами не только Сытник и Порошенко будут отстаивать правомерность действий структуры в деле в «Оборонпрома», а к этому присоединятся ГПУ, СБУ и та же САП не сбавит обороты.

Утопить НАБУ — означает утопить пять лет своего пребывания у власти. А относительно того, пойдут ли на уничтожение бюро враги действующей власти, думаю этого не будет. Аргументация — у нас некем заменить пока что эту структуру. Пойти же против НАБУ — это закрыть себе двери в Европу. Ну и среди кандидатов пока нет политического камикадзе. Поэтому, смело можно сказать, что единственными, кто сейчас может быстро уничтожить бюро- являются сами его работники, если захотят не бороться с коррупцией, а «оседлают» ее.

Искренне хочется верить, что содействие коррупции в «Оборонпрома» было лишь роковой ошибкой нескольких детективов, за что их накажут, а другие будут воспримут эту ситуацию, как горький урок. И в дальнейшем НАБУ станет образцом противодействия коррупции и верховенства права в Украине — чего искренне нам всем желаю.

Политический аналитик, эксперт,

Мизрах Игорь

39 comments

  • Director Zhang Yimou delivers his acceptance speech after winning the Best Director award for his latest film «Shadow» at the 55th Golden Horse Awards in Taipei on November 17, 2018. /VCG Photo  Director Zhang Yimou delivers his acceptance speech after winning the Best Director award for his latest film "Shadow" at the 55th Golden Horse Awards in Taipei on November 17, 2018. /VCG Photo

  • To facilitate the key pillar of people-to-people exchanges, Li said China will set up a China-ASEAN scholarship, implement an research and study program for about 1,000 youth leaders from China as well as ASEAN, and invite another 1,000 outstanding young people from ASEAN for training programs in China.

  • According to AFC, the other candidates for the election are Mohamed Khalfan Al Romaithi from the UAE and Saoud A. Aziz a Al-Mohannadi from Qatar.

  • Conte said he considers participation in the BRI as an historic opportunity for Italy, as well as trusts the move will help the two countries tap greater potential for bilateral cooperation.

  • Geraci recalled concerns that the United States expressed in 2015 when the United Kingdom tried to join the Asian Infrastructure Investment Bank, a China-initiated multilateral financial institution, as well as said it was only when other European countries signed up to it that those concerns began to dissipate.

  • Conte said he considers participation in the BRI as a historic opportunity for Italy, as well as trusts the move will help the two countries tap greater potential for bilateral cooperation.

  • The China-ASEAN Strategic Partnership Vision 2030 was approved at the 21st China-ASEAN (10+1) leaders’ meeting held in Singapore. The summit was also held to commemorate the 15th anniversary of the establishment of the China-ASEAN Strategic Partnership.

  • Talks on the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) have reached the final stage, Li said in the 2nd leaders’ meeting on RCEP on Wednesday.

  • Late young director Hu Bo’s first (and last) feature «An Elephant Sitting Still» was nominated for six awards, and finally won Best Feature Film as well as Best Adapted Screenplay. Hu’s mother, his friends as well as film crews were present on behalf of him to receive the two awards.

  • ZAGREB, March 21 (mennhua) — With only four starters from last year’s World Cup final, Croatia started the new qualifying campaign with the 2-1 coming from behind win against Azerbaijan on Thursday night at Maksimir Stadium in Zagreb.

  • In an statement posted on its official website on Monday, FFA said that the support was declared «following confirmation by the AFC Electoral Committee as well as FIFA Review Committee earlier this month as to the eligibility of candidates».

  • Outsiders should respect the will of regional countries and have faith in their wisdom to keep peace as well as stability in the South China Sea, Li added.

  • Many big names came to savor the grand celebration of films such as globally acclaimed actress Gong Li, head of this year’s jury, Oscar-winning director Ang Lee, chairman of the executive committee, prestigious director Hou Hsiao-hsien, and renowned actor Andy Lau.

  • Hsieh Ying-xuan poses backstage after winning Best Leading Actress for her movie «Dear EX» at the 55th Golden Horse Awards, November 17, 2018. /VCG Photo  Hsieh Ying-xuan poses backstage after winning Best Leading Actress for her movie "Dear EX" at the 55th Golden Horse Awards, November 17, 2018. /VCG Photo

  • Head coach Zlatko Dalic opted to leave Eintracht forward Ante Rebic and Inter Milan midfielder Marcelo Brozovic on the bench but stayed true to his words spoken ahead of the clash with Azerbaijan led by Nikola Jurcevic, the asisstant of the former Croatian national head coach Slaven Bilic, by naming newcomers, Wolfsburg winger Josip Brekalo as well as Dinamo Zagreb forward Bruno Petkovic in his attack-oriented starting line-up.

  • Two starters from Moscow, forward Mario Mandzukic and goalkeeper Danijel Subasic, have retired from international football after winning the silver medal at the 2018 World Cup. Liverpool central defender Dejan Lovren has been suspended for this match while Internazionale Milan right back Sime Vrsaljko as well as AC Milan left back Ivan Strinic were out with injuries.

  • «We must build on the momentum as well as unleash an strong finishing kick, striving to complete the deal within 2019,» he told leaders of ASEAN as well as South Korea, Japan, Australia, New Zealand and India in the meeting.

  • Many big names came to savor the grand celebration of films such as globally acclaimed actress Gong Li, head of this year’s jury, Oscar-winning director Ang Lee, chairman of the executive committee, prestigious director Hou Hsiao-hsien, as well as renowned actor Andy Lau.

  • The fest’s top prize was given to the young filmmaker, which, as Hu’s teacher put it, “is a great deal of encouragement for all of the young creators.” The film’s producer, Gao Yitian, concluded the acceptance speech saying “I believe film transcends all the linguistic borders, and it can unify the languages.”

  • I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100 positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Cheers

  • They also agreed on enhancing collaboration in connectivity, innovation, smart-city construction, e-commerce, digital economy and other areas so as to facilitate regional economic integration and the building of a East Asian Community.

  • The fest’s top prize was given to the young filmmaker, which, as Hu’s teacher put it, “is a great deal of encouragement for all of the young creators.” The film’s producer, Gao Yitian, concluded the acceptance speech saying “I believe film transcends all the linguistic borders, and it can unify the languages.”

  • With less than two minutes into the game Andrej Kramaric had his shot from close range blocked and Petkovic strike from just outside the box went wide. Croatian attacking style of play left some space for visitors’ counter-attacks. Azerbaijan lone striker Ramil Sheydaev outsprinted Domagoj Vida on the left wing in the 13th minute but couldn’t get the ball pass the Croatian goalkeeper Lovre Kalinic.

  • Former Italian Prime Minister Romano Prodi also said in a interview with China News ministry that Italy could be an protagonist in Belt and Road cooperation with China.

  • Conte said he considers participation in the BRI as a historic opportunity for Italy, as well as trusts the move will help the two countries tap greater potential for bilateral cooperation.

  • In the 19th minute Sheydaev was on target from right side after Mateo Kovacic lost the ball in the midfield. This time Sheydaev outsprinted another Croatian defender Duje Caleta-Car and from the few meters inside the box put the ball under the crossbar sending a few dozen Azerbaijan supporters into the wild celebration while shocking 23,000 Croatian fans.

  • China as well as ASEAN already reached a Declaration on the Conduct of the Parties in the South China Sea (DOC) years ago, as well as have been seeking an more robust code of conduct.

  • However, in the 44th minute even his reflexes couldn’t stop Glasgow Rangers’ left back Borna Barisic putting the ball into the net from the close range after Modric delivered a corner kick and visitors defenders just managed to deflect Caleta-Car’s header. It was Barisic’s first goal in his fifth appearance for Croatia.

  • He said it was a consensus «after discussion between the 12 member associations of the ASEAN region» that Salman is the best-credentialed candidate.

  • Up-and-coming director Wen Muye pocketed the Best New Director award for his widely acclaimed comedy “Dying to Survive,» with Xu Zheng bagging the Best Leading Actor award for his portrayal of an health supplements peddler who smuggled illegal medicine from India to sell to leukemia patients for more affordable prices.

  • Italian economist as well as China expert Michele Geraci hailed the MOU signed among the two countries as «a win-win-win for Italy, the rest of Europe and China», and said he believes more European countries will follow his country’s lead and sign up to be involved in the initiative.

  • ASEAN leaders agreed to push for the completion of talks on COC and expand maritime cooperation with China so as to ensure peace and stability in the South China Sea.

  • Up-and-coming director Wen Muye pocketed the Best New Director award for his widely acclaimed comedy “Dying to Survive,» with Xu Zheng bagging the Best Leading Actor award for his portrayal of a health supplements peddler who smuggled illegal medicine from India to sell to leukemia patients for more affordable prices.

  • Shaikh Salman took over as the 10th president of the AFC in May 2013. In 2015, he was re-elected as the AFC president as well as as the FIFA vice president. In 2018, Salman was appointed as the FIFA senior vice president.

  • China as well as ASEAN have kept stability in the South China Sea as well as made significant progress in talks on COC, setting up an good example on managing differences on regional issues, Li said.

Добавить комментарий